Wednesday, January 18, 2012

ujian komputer

pada pagi 13/1/2012 yang hening,
aku bangun awal untuk solat subuh.
selepas solat,aku terus mencapai tuala aku untuk mandi.
aku mandi di bilik air yang terdapat di rumah aku
*tak kan kat rumah jiran kau plak
setelah mandi,
aku pergi ke bilik aku untuk bersiap.
aku pun menyarung baju dan seluar jeans aku.

WOI! stret tu de point BOLEH TAK?

okay!korang dah start marah ea?
HAHA
pagi tu aku rase,aku lah orang paling hensem kat dunia ni.
sebenarnya,pagi2 aku dah bersiap bagai sebab aku nak pergi ke pajam.
untuk ape? 
urm, EKCELI (bak kata enoy),
aku ade ujian komputer tuk lesen L pada pagi tu.
"apsal lambat sangat?"
itulah yang dipersoalkan oleh rakan-rakan ku yang lain.
memang sengaja aku melewatkannya sebab aku malas nak ambil awal awal
okay! walaupun itu cuma alasan,kite teruskan sahaja bercerita.

nak dijadikan cerita, pagi tu aku tunggu lah koster yang akan menjemput aku untuk pergi ke pajam.
selalu nye driver tu akan mesej aku malam sebelum die amik.
tapi,kali ni aku tak dapat ape ape mesej dari die.
dah pukul 8,masih x muncul2 lagi die.
lantas,aku call pihak akademi memandu ni.
borak punye borak punye lame,
HAHA
die kate pukul 9 barulah die sampai.
perghh!
siap pukul 7 pagi. kene tunggu sampai pukul 9.
tapi takpe.Allah sentiasa bersama orang yang bersabar.
so,aku tunggu lah sambil menuntun basikal menonton TV dan online FB.
dalam 9.15 barulah die sampai.
aku pun menggelabah sikit sebab takut dye marah plak lambat.
*marah aku tak pikir lak kan



tertinggal plak!

gambar ni!
menggelabah punye pasal,aku dah tertinggal aku punye buku 500 soalan tu.
perghhh.dah cuak dah.nak bace ape ni.
sepanjang perjalanan, hati aku berselawat sahaja.
takut punya pasal.Subhanallah

kemudian,dalam pukul 10 aku bergerak ke salak tinggi pulak
sebab ujian akan ambil di sana.
tak caye?


kalau tak caye,ni bukti nye

sesampai je sana,bukan main ramai lagi orang.
nak kene tunggu pulak.dari tadi asyik tunggu je.
HAISHH
so,aku kenelah daftar dan tangkap gambar bagai.
sementara tunggu tu,tengok lah akak AYSYAH yang jaga tempat daftar tu.
sian aku tengok die. orang dah lah ramai.keje sorang je.
semua benda die kene buat.

tunggu punya tunggu punya tunggu,
jap lagi, die boleh kate, 
"pukul 12.30 kita habis ea. sebab hari ni hari jumaat"
peh! lu bikin hati wa panaassss saja
ye lah,mana tak nya.
memang aku x sempat r.sebab aku dah lah calon yang 2nd last.time tu dah pukul brape dah.
aku dok usha je akak tu.
tak tahulah muke aku camne time tu.
aku rase aku buat muka biase je.
kadang2 dia terpandang aku.
bila dia pandang aku,aku alihkan pandangan ku.
wah! macam dilamun cinta pulak.HAHA

kemudian,sementara tunggu tu.aku dok perhatikan je budak2 lain
semua bace buku der.
aku sorang je yg tak bace buku time tu.
kalau aku tak silap lah.
perghh,perasaan semakin takut.selawat pun makin banyak.
hipotesis -> "semakin bertambah ketakutan kita, semakin bertambah selawat dan zikir kita"
actually,ceq bukan doq risau ape.cume,takut bile tak lepas nanti, orang mengate aku.
"tulah,bajet lagi. tak bace buku konon. kalau konpem lulus takpe"
memang pedas lah kan ayat tu kalau kena kan.
tapi,kalau kena pun,kite nak buat camne.
bak kate rakan seperjuangan aku, "mulut orang memang kita tak boleh tutup.asalkan kita rase yang terbaik.kira OK lah tu" :-)

akhirnya,tibelah masa aku untuk mengambil ujian.
kalau tak silap aku,dah pukul 1 kot time tu.
*eh,kate tadi pukul 12.30 tutup.
tulah pasal.
aku pun tak tahu.banyak kali gak aku bertentangan mata dengan akak tadi tu dari jarak jauh.
mungkin dia nampak muka aku bengis kot.
so,dia menjadi takut
dan bercadang untuk habiskan sahaja calon2 ni.
HAHA. bengis ke muka aku? aku pun tak tahulah.

time nak amik ujian tu,
seram sejuk dibuatnya.
tapi nak buat camne kan.
tenangkan jelah hati tu.
dalam mase 15 minit aku sudah habiskan ujian itu.
sebenarnya kurang 15 minit.saje je dok situ cek cek balik.
last-2 takde penukaran jawapan pun.
dan akhirnya keluar lah result aku.
syukur Alhamdulillah,aku dapat 44/50
yang peliknya, aku banyak salah kat bahagian papan tanda tu dan betul semua di bahagian ketiga tu.
padahal aku pikir bahagian 3 tu yang aku tak skor dan bahagian papan tanda tu yang aku skor.
tapi, rezeki di mana-2 kan.


bukti 15 minit je aku jawab


keputusan aku.hebad dak?

kemudian,dah habis tu dalam pukul 1.30,
aku dan rakyat yang dari pajam tu pun tunggu lah koster datang untuk menjemput kami pulang.
sorang mamat ni kol lah driver tu.
jap lagi dye boleh kate, "lepas sembahyang jumaat,abang amik"
hak elah.ingat kitorang kapir ke kan.
pale otak-otak kempas lah dia.
aku pun cari lah masjid kat situ.
cari cari tak jumpe plak.
tanye member sorang ni,dia kata kat jalan besar sane ha.
jauh gile

hmmm,burn lah solat jumaat aku hari tu.
:'(
tunggu punya tunggu,jam pun menunjukkan 2.15.
giliran aku plak kol.
aku pun tanye lah kat mane sume,
boleh dia kate "owh,okaylah.abang pergi amik sekarang"
kepale dia.
patut ea,dah sampai dah.

tunggu punya tunggu lagi,
jam pun dah menunjukkan pukul 3.00.
barulah dia sampai.
PANAS BEB.
nak taip ni pun dalam keadaan marah.huh
sabar sabar sabar.
buat bertendang najib!

dalam pukul berape tah,barulah sampai rumah.
dan terus amik wudhuk tuk solat zohor.
habis je solat,aku terus tidur kot.
entah lah.lupe pulak.HAHA

so,itu sahaja entri pada kali ini.
esok nak pra L pulak.
doa doa kan aku F O K U S ea mase ceramah tu nanti.
okay,see ya

2 comments:

seyra . said...

Aku 46 lah weh. 17 minit je :P

NaJib the Avenger™ said...

aku 15 minit je.kalau 17 minit,46 gak kot.haha