Friday, December 30, 2011

Wira Wirawati Negara

see the title!
okay. everyone knows. when I said about the title, u all will think about?
PLKN!!! (shout)
yes,thats right

haha.sebenarnye, entri kali ini aku tujukan khas buat kawan-2 ku yang bakal menjalani Program Latihan Khidmat Negara di tempat-2 yang telah ditetapkan.
entri ini khas untuk Akmal, Ali, Stylo, Hasiff, Syed Amir, Adib dan ramai lagi.
haha.mesti korang suke kan. aku tahu tu.

yelah,manelah tak suke.dapat jadi orang yang paling bertuah di negara Malaysia tercinta ni.
demi memperjuangkan maruah bangsa dan negare.
GEMPAK TUUUU...

aku yakinlah,korang akan lebih bersikap patriotik apabila telah masuk kem yang BEST ni
tetapi,malangnye aku tak se'special' korang.
aku tak dapat pun tawaran untuk masuk kem ni.
sodeh lak ai...

korang masuk sini dapat belajar SIVIK & KEWARGANEGARAAN
favourite subjek kat sekolah kot.perghhh... syok ea tu
pastu, ade LATIHAN ape tah bagai.
konpem tough punye lah.
ade lagi tu.dapat KAWAD tiap-2 hari.
boleh mengimbas kenangan-2 di sekolah dahulu kala
furthermore, korang ade dapat ELAUN bagai. duit tuuu.
macam-2 boleh beli. nak beli IPHONE 4s pun lepas. 
*teringin seyh enset tu.
osah banyak ea kebaikan Kem ni. 

kepada kawan-2 ku yang taknak masuk kem ni,
aku harap korang mintak lah kat kementerian agar tukar dengan name aku. aku nak pergi sangat
PLEASE!!! nak pergi nak pergi nak pergi *tangan di dada mata ke atas

korang tengok gambar ni


ha!hangpa tengok.osah best ea tu.
bersemagat masing-2 HAHA
tapi, aku tetap bersedih sebab tak dapat join.
huwarghhhh....
:'(

Sunday, December 25, 2011

AKU DAN DIA

di pagi mulia ini,
ku susun sepuluh jari,
ku kini telah kembali,
pada u all yang menanti~
*menyanyi plak dia

Alhamdulillah,bertemu lagi kite dalam GoBlog ini.
okay,kali ini aku nak bercerita tentang "AKU DAN DIA".
mesti korang x sabar-2 kan nak dengar?
betul x?
*memey r
cite dye korang boleh pergi dan bace kat sini
PERINGATAN! jangan tekan right click. just tekan ctrl n left click dalam masa yang sama.
amacam cite dye? okay? best x? sweet x? bhahahahaha
romantik kan aku *weee BANGGA
jangan puji lebih-2 ea.
x mengharap pun.

sebenarnye,aku nak cite pasal pengalaman aku bersama kawan-2 aku pergi ke Jusco.
okay,hari dan tarikh tidak akan diberitahu kerana dikhuatiri anda semua akan menganggap itu tarikh sial.
jadi,untuk mengelakkan khufarat khurafat, i have to do this.
*xdelah sial mane pun aritu.

CITO LAH COPEK
okay, aku dengan kawan-2 aku telah plan untuk keluar bersama-2 ke Mid Valley pada hari yang tidak dapat dinyatakan.
mereka ialah amal, adib, john, roy, asyiq, zainul arep.
*ghaso ea tu jelah kot
pada hari yang dinanti-nanti, aku telah bersiap di awal pagi
YEAH!!! bersemangat.
pukul 7.30 aku dah mandi. tapi ade orang kate kat aku "busuk wh" pada waktu tengah hari.
padahal die takde pon depan mata aku.
mandi awal pun salah :-)
siap punya siap punya siap,
i got one message from amal yang mengatakan die tak dapat nak join.
perghhh x kesah lagi tuh. baru hilang sorang ahli rombongan.
siap punya siap punya siap lagi,
i got one message from adib yang mengatakan die mungkin datang lambat sikit.
alasan die sebab die tak nak tengok wayang.
*mungkin prinsip hidup die camtu kot.MUNGKIN! hahaa
tapi ade je kawan aku yang prinsip die camtu. tapi dah dihapuskan pada hari yang sama.
sebab awek die ajak tengok wayang. cair punya pasal lah kan.hahaha
x perlu lah dinyatakan siapa kan. kalau nak tahu,tanye aku
kite slow talk.

berbalik kepada cerita asal.,
aku pun dah macam malas dah nak pergi.
then aku kol roy plak nak tanye dye ade kat mane.
die pun berkate yang die OTW datang seremban.
die pun ade kate yang dye ingin tanye t-yop yang t-yop follow x g mid
kalau t-yop pergi mid,die pergi.tp, kalau tak....
*dapat agakkan?
die kate mungkin pergi jusco seremban 2 je kot.
perghhh sorang lagi buat perangai.

last-2 tinggal aku dengan john je lah.
pastu,aku berconversation dengan roy

aku : roy,cancel r Mid. kite pergi Jusco jelah.
roy : ha! apsal plak?
aku : ye r. budak sume cam taknak pergi je. amal tak pergi. adib mungkin datang lambat sikit. kau ngade-2    plak.aduyai
roy : ha! kalau macam tu, Jusco jelah.
aku : k,assalamualaikum

tut...tut...tut...
pergh!dah tak reti nak jawab salam dah.haha
pastu,disebabkan aku tak save nombor BARU john,
*no banyak2 lagi.kan dah menyusahkan orang
aku suruh r t-yop mesej john cakap cancel g mid.
pastu t-yop kate ok.
aku pun dah r.lega lah rasanya,
aku pun mesej adib cakap cancel g mid. bende yang same aku cite sepertimana aku menceritakan kepada roy.cuma yang bezanya,die balas salam aku sebelum letak.haha.
*thumbs up
die pun setuju lah.yelah.nak buat macam mane kan.

after that, aku online lah kejap. pastu nampak asyiq online sekali.
aku pun bagitahu die yang cancel pergi Mid.
yang panasnye, die kate "ha! baguslah. nasib baik korang tak pergi. sebab aku ade kat kampung ni.haha"
perghhhh! time ni dah panas gile dah... @#$*%
semua kerja nak mengencing je.

pastu text pulak dengan zainul arep.
tapi,takdak respon.
mesej stylo pulak.sebab aritu ajak die pergi mid, die kate jauh sangat.
pastu die reply n die kate "pergi esok r. hari ini aku ade kenduri.".
urm,tak leh nak wat apa lah.
budak-2 ni dah ade yang turun hari ni dah.
so, lain kali jelah aku keluar dengan stylo n zainul arep

yang BEST nye adalah part ni...
hahaha
tengah lepak-2 kat rumah sementara nak tunggu roy sampai,
tengoklah tv kan.
jap lagi,ade dapat kol daripada john.
die tanye r aku kat mane.
cek habaq la cek ada kat rumah.
dia pun tak percaya.
cek habaq lagi sekali yang cek kat rumah.
ceq tanya dia, "awat? hang kat mana ni?"
dia pun habaq mai yang dia ada kat MID VALLEY
cek pun apa lagi. terketaq lah.haha
pastu,cek habaq kat die yang kami semua dah cancel pi mid.
cek tanya lah dia, t-yop tak habaq kat hang ka?
dia pun kata, "tak do pun"
"owh,yeke.aku tak save no kau.tu yang aku suruh t-yop tu.sebab kau kan pergi rumah die semalam.sori r weh.abistu camne ni?"aku berkata
"hmmm,takpe r.aku lepak sini jelah kot."
"owh,k3.sori taw.assalamualaikum"
"k,waalaikumussalam"

perghhhh!kalau korang yang kene macam john ni,ape perasaan korang?
haha.PANAS dak?
nasib baik die seorang yang penyabar. *tangan di dada, mata ke atas

pada pukul 12 lebih,baru aku gerak.
sebab roy yang dari SERTING tu dah sampai.haha.
die marah r kan.umah dekat datang lambat.
*memey r.rumah dekat,datang lambat r kan
lalu,kami bertemu di terminal 1 untuk menunggu john yang berpakaian ala-2 KL kerana die dah bosan kat mid n die otw balik untuk jalan-2 dengan kitorang.
*sodih ea tu

then,kitorang pun bertolak ke Jusco.
kitorang pun jalan-2 lah kat situ sambil tengok wayang,main snooker, pergi arcade etc
bukti? urm,jap...


tembak,tembak,tembak


muke kerek je roy


macam budak-2


macam boleh menang.HAHA


THE WINNER

okay,tu jelah entri kali ini.panjang kot.
tahniah ea kat korang yang dapat bace post ni sampai habis.
sori panjang.idea tengah mencurah-2


p/s : Akmal Azidzul, boleh challenge? haha

Thursday, December 22, 2011

UTP

test... test...
test mic one two three...
inilah yang sering kite dengar apabila seseorang itu ingin menggunakan microphone.
sebab mereka ingin adjust BAIK PUNYA...
akan tetapi,bukan  pasal microphone kali ini.
tapi pasal tajuk entry kali ini.
UTP

semua orang tertanye-2 kan ape itu UTP.
*mungkin semua orang dah tau kot.
UTP stands for Universiti Teknologi Petronas.
ia terletak di Tronoh Perak.
actually,aku telah datang sini pada 20/12 untuk menghadiri temuduga untuk kemasukan Januari 2012 yang akan diadakan pada esok hari.
*mak awal ea tu
sesampai sahaja di UTP,aku mendaftarkan diri aku dan aku telah mendapat name tag untuk dipakai.


A43.itulah no keramat aku.harap-2 ia membawa tuah kepada aku.
InsyaAllah
*amiin~
sesudah pendaftaran,aku dikehendaki masuk ke dalam Dewan Canselor.
sebelum tu,aku ingin mengumumkan bahawa aku bersama hamizi mizi sepanjang di UTP.

muke tension je

di Dewan Canselor, semua candidates perlu mendengar taklimat yang diberikan oleh Naib Canselor UTP iaitu Dato' Dr. Zainal Abidin.kalau tak silap aku lah.
*dah macam name kawan bapak aku dah. credit to FUAD
taklimat yang diberikan oleh beliau ialah berkenaan dengan UTP.
antaranya ialah tentang yuran, biasiswa yang ditawarkan, pencapaian UTP dan lain-2

setelah habis taklimat tersebut,ade lagi satu taklimat kalau tak silap.
akan tetapi,aku lupa taklimat ape yang diberikan.
*abaikan
kemudian, semua candidates group A n B dikehendaki pergi ke tempat interview.
seperti yang anda dapat lihat pada name tag aku, aku merupakan group A.
jadi,akulah yang dikehendaki pergi ke tempat interview.
kami dikehendaki pergi ke Blok B dengan menaiki bas UTP.
perkhidmatan ini akan memudahkan candidates untuk bergerak dengan pantas.

sesampai di Blok B,kami dimasukkan ke dalam satu bilik.
ketika dalam bilik ini, kami dikehendaki duduk dalam kumpulan.
aku pun duduklah dekat kumpulan yang ke-23
ade 5 orang setiap kumpulan.
antara kumpulan aku ialah hamizi mizi,syimir,addeen & sukiman.
dua orang SBPIJ, dua orang MCKK & seorang MRSM mane tah.
ketika dalam kumpulan,kami diberikan satu task yang perlu diselesaikan sendiri-2.
tajuknye ialah... urm, camne nak cakap ea?
*cakap yo
okay, remaja sekarang banyak terlibat dengan jenayah.
so,government had decided to do 1 programme selama setahun bagi school leavers.
tujuan ea adalah untuk melahirkan masyarakat yang berguna.
jadi,setiap orang perlu membentangkan kepada orang yang interview tentang cadangan masing-2.
cadangan tersebut adalah berkenaan dengan program tersebut.
lebih kurang camtu lah.

kemudian, kami perlu masuk ke dalam satu bilik iaitu bilik menunggu.
aku perlu menunggu turn aku di bilik itu.
di sinilah merupakan saat-2 yang genting bagi aku.
jantung mula berdegup dengan kencang.
LUBB DUBB LUBB DUBB LUBB DUBB LUBB DUBB
turn aku ialah yang ketiga daripada lima.

MAIN POINT
mule-2 interview secara individual, kemudian barulah secara berkumpulan.
nak diceritakan, ketika interview secara individual...
aku perlu mengenalkan diri aku dan perlu membentangkan cadangan aku kepada interviewer
aku cakap jelah ape yang aku tahu dan ape yang aku faham.
CUAK KOT TIME NI

*berkumpulan camne pulak?
soba la ha.tak menyompek-nyompek
time kumpulan pulak,setiap orang perlu membentangkan idea masing-2 kepada ahli kumpulan.
kami pun bentangkanlah.
akhir sekali,seorang daripada kami perlu meng'conclude'kan idea semua orang dan memberitahu kepada interviewer cadangan mane yang terbaik.
lalu, syimir pun mengkonklusikan cadangan semua orang dan mengatakan semua cadangan adalah bernas.
kemudian,tamat sudah sesi temuduga.

selepas itu,aku pergi makan di depan masjid yang telah disediakan oleh pihak UTP.
setelah makan,aku pergi solat jama' takdim di masjid UTP.
lawa woo mosojid ea.
macam batu

lawa x?

setelah solat,aku lepak-2 di masjid ini.sejuk kot.
ada air-conditioner


handsome kan?

selepas itu,aku dikehendaki untuk pulang ke Dewan Canselor untuk mendengar taklimat tentang program yang ditawarkan di UTP.
tapi malangnya,aku terlepas tentang bidang aku iaitu CHEMICAL ENGINEERING.
sesudah itu,aku pun pulang ke kampungku di Slim River,Perak.
okay.ini sahaja entri pada kali ini.panjang kot.bhahaha

p/s : kalau ada yang x faham boleh tanya.jangan lupe komen ea.

Thursday, December 15, 2011

13-12-11


CANTIK kan tarikh ni.
macam sape ea? urm...
macam U lah

Act,ni tarikh keramat
*tarikh keramat?
yes!tarikh keramat habis SPM
pukul 4.30 p.m 13-12-11 telah membuktikan bahawa aku adalah bekas pelajar
bekas pelajar SEKOLAH BERASRAMA PENUH INTEGRASI JEMPOL
*SBP tu...BANGGA(x bangga mane pun sebenarnye)
tapi,sape yang x bangga dengan sekolah sendiri.
betul x? betul x? betul x?


paper terakhir yang aku ambil ialah subjek Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah
*budak agame rupenye(bukan nak bangge ea)
x percaya? ni gambar ea...



Dah percaya belom?
*ek ele,gambar paper je watpe.boleh je letak gambar paper bahasa melayu.pastu cakap itu paper last
dah tu nak letak gambar apa? lantak hangpa lah nak percaya atau tidak
tapi btol gak tu.
WHATEVER!!!
yang penting,aku cakap bende yang benar.
bak kata yasin senario: tiada yang benar melainkan yang benar


habis je paper ni,aku dengan kawan2 aku bergambar beramai-ramai atas pentas Dewan Hamka.
Then, bergambar sampai lah aku balik dorm aku







Batch ZEALOUS 07-11





bersama Ustazah Hasiah.rindu ustazah!!!





kat kelas with Akmal n Hasiib





OTW balik dorm with Akmal n Hasiff
*ignore selipar aku.FYI,kasut aku kene buang :(





sampai dorm makan ayam BBQ with Asyiq,Arep n Amirul


jadi,tarikh ni bermakna sangat bagi aku.
aku amat menghargainya
*sob sob... sodih lak ai


:'(
.
.
.
.
.
.
.
.
.


menitik-nitik air mato den.sebak di dada hanya Allah sahaja yang tahu.

SPM sudah habis


Assalammualaikum wbt. dan selamat malam :)
lame gile x update GoBlog. dah bersawang bagai dah ni.hee,jangan marah ha.Ape2 pun,Alhamdulillah lepas mengharungi banyak dugaan dan cabaran, dapat jugak batch ZEALOUS...
*EVER ONWARDS (shout)
 ...selesaikan exam SPM dalam mase sebulan ni. Sebulan oke! Bukannye sehari, belas-belas hari, puluh-puluh hari, tapi sebulan! Terseksa jiwa dan raga dalam masa sebulan ni.

Bila orang lain dah habis paper, ade gak terdetik dekat hati, bila la nak habis spm ni. hadoyai.
tapi bak kate Johan RL: cakap pun x gune,tendang pun x kene.HADOIIII
 Tu la padah ambik subjek berbelas-belas! huhu.
*wee bangga :)


dan Alhamdulillah aku takdapat PLKN! hoho. memang la ade yang nak sangat masuk PLKN bagai ni, tapi bagi aku, hmm tak suka sangat-sangat! better aku habiskan mase jiwa remaja aku ni dekat rumah or buat kerja lain. :)
sekarang ni,aku dah 2 hari berada di rumah. tapi, sampai sekarang aku tak tahu nak buat ape.I DON'T KNOW WHAT TO DO!!!
buat mase ni,sikit ni jelah.esok lusa aku akan update lagi.daa~