Monday, December 27, 2010

24/12/2010 ---> setahun


wah!
sudah lame aku tidak update blog aku ni
rindu rasanya.
lebih2 lagi,apabila...
ape erk?
hmmm...
entahlah.
*sengal

pada kali ini,
aku hendak menceritakan tentang telefon bimbit aku.
sebenarnye,aku kena update bende ni ketika 24/12 aritu.
tapi,
apakan daya masa tak akan kembali~
*eh,menyanyi plak dye

mesti korang tertanya2 kan kenapa mesti 24/12
tol x?
mengaku jelah kawan2.

baiklah,lurus ke titik
(okay,straight to the point)
*itu jelah ayat ko
eh,suke hatilah wei.

aku nak cerita pasal handphone aku ni sebab 24/12/2010 merupakan hari jadi enset ni.
sebab tu lah aku pikir nak update cerita ni pada tarikh tersebut.
tapi,apakan daya.
bulan berganti bulan,hari berganti hari,masa berganti masa,
*actually,itu ayat hiperbola je.padahal beberapa hari je.
so,xde masa lah aku nak update bende ni.
ini semuanya salah SIBUK.
dye lah yang menyebabkan aku tidak dapat update blog ini.

*err.dah lari tajuk ke?

itulah yang aku nak katakan sebenarnye.
enset ini,dibeli oleh ayah aku di depan mata aku.
ketika itu,ade dua jenis enset yang agak menarik.
iaitu Blueberry@9350 dengan Blackberry.
jd,ayah aku belikan Blueberry@9350 tu sebagai hadiah PMR aku.
kalau anda semua nak atau xnak tahu,
enset ini dibeli sejurus aku ambil result aku di sekolah yang diberi nama Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Jempol.
I LOVE U AYAH!!!
thank u so much.

lawa x enset aku.aku jaga ni.dah setahun dah.x calar ape2 lagi.

jadi,mari kita sama2 menyanyikan lagu happy birthday untuk enset aku ni.
3
2
1
...

selamat hari jadi,
selamat hari jadi,
selamat hari jadi Blueberry@9350,
selamat hari jadi.

...

happy birthday to u,
happy birthday to u,
happy birthday to Blueberry@9350,
happy birthday to u.

...

Zhù nǐ shēngrì kuàilè,
Zhù nǐ shēngrì kuàilè,
Lán méi shēngrì kuàilè@ 9350,
Zhù nǐ shēngrì kuàilè.

amik ko.
sekali 3 bahasa aku gune.
tp kan,aku ingat aku nak jual r enset aku ni.
kalau sape2 nak beli,bagitau aku taw.
RM350.boleh dirunding lagi.
*aku serious tau.jangan aku pikir men2 plak.
okay.sampai di sini sahaje.
THE END.

Thursday, December 23, 2010

nak jual lagi

Okay
apabila di"translate"kan akan menjadi
baiklah.

jadi,ianya tiada kena mengena dengan entri aku kali ini.
pada kali ini,aku still memerlukan duit lagi.
so,aku nak jual kat korang something new.
yang ade no. fon aku,korang boleh kol aku.
yg xde,cari sendiri ataupun add fb aku.
muahahaha.

Baju T Shirts - Brand PUMA - ( Original )
Harga Asal : RM 198.00


Harga kawan/sepupu/ipar : RM 15.00 Sahaja.


baju ini bukanlah hasil rampasan kastam.
tetapi,aku telah membuat baju ini secara tidak sengaja.


...

...

...

...


muahahaha..
smart x baju yg aku nak jual ni?
aku harap korang kol lah aku untuk beli baju ni.
tapi,terhad taw.
maklumlah,kat rumah aku ade 3 ekor kucing je.
so,apa lagi?
cepat2 lah kol.

p/s: beli jangan x beli.
hopeful!!!

Wednesday, December 22, 2010

untuk dijual yamaha EGO & 135LC

Salam & Selamat Sejahtera kepada semua pembaca dan peminat, aku sebenarnya terdesak nak pakai duit nie...Nak lelong sekaligus 2 yamaha nie EGO & 135LC tapi harga belum pikir lagi..Sapa2 yang berminat harga boleh runding lagi ok.

Ciri - Ciri
  1. Belum Pernah xcident
  2. Good Condition
  3. Jimat Minyak ...Tau la kan harga minyak sekarang
  4. Gerenti tak kena saman...(sebab aku baik ngn polis dan Jpj hehe...
  5. Harga boleh dirunding lg.
Sila Lihat Gambar Dibawah.












Hahaha kena tipu..jgn call aku dh la, aku tak jual ...
penat carik gambar ni.
haha

Wednesday, December 15, 2010

something part 2

Ladies n Gentlemen
terlebih dahulu,
saya, selaku pengerusi majlis pada hari ini.
ingin memohon maaf atas kesalahan yang telah dibuat sama ada sengaja atau tidak.
*urm, majlis ape plak pagi2 bute ni?
untuk pengetahuan anda semua,
majlis ini telah dirasmi oleh Saintis Muda,
saya mengadakan majlis ini adalah untuk memohon maaf kerana terlalu...
terlalu lambat untuk meng"update" entry yg paling dinanti-nantikan oleh anda semua
iaitu something part 2.

entry yang bertajuk sedemikian sebenarnya telah diinspirasikan oleh entry yang sebelum ini.
iaitu something.

baiklah. Straight to the point now.

sebenarnye,
entry yg sebenar2 nye,
aku nak tanye korang ni.
berkenaan dengan entry yang lepas 2.
iaitu Good News

seperti mana yg anda semua ketahui,
aku ni kan hebat.
*bukan nak riak.cakap je.hee~
so,aku sudah terpilih dalam skuad pemilihan untuk mewakili NS.

Tetapi,secara tidak langsung juga.
setelah mak aku melahirkan aku pada tahun 1994,
aku telah ditakdirkan dengan qada' & qadar,
iaitu, aku dikehendaki menduduki SPM pada tahun 2011.

jadi,aku tidak tahu mana satu yang aku perlu pilih.
*padahal,walau ape2 pun, SPM kene amik gak.mane buleh pilih nak/xnak
dan aku juga tidak tahu yang berita yang dibawa oleh muhammad ni,
good or bad.
ini kerana,SPM adalah penting untuk aku berjaya dalam hidup aku.
tetapi, ragbi pula ape bagiku? (satu persoalan)

hmm...
puasku memikir.
tapi xpe,aku akan cuba buat pilihan yang terbaik.
dan pilihan ini terbaik untuk kamu semua.
*ha! ape kene-mengene ngan dyorang plak.

Monday, December 13, 2010

something

urm...
kali ini,i want to ask u all about something.

korang masih ingat lagi x entry aku yg sebelum ni.
yg aku cakap pasal tu tuuuu.
alaa....korang ni.
cepatlah.
ingatlah balik.
yang pasal tu lah..
xkan x ingat.
alaaaaaaaa...
*makin panjang mengeluh.penat tanye ni.

TOLONGLAH INGAT!!!
PLEASE REMEMBER!!!
Qǐng jì zhù!!! (dengan gaya yang penuh berharap sambil melutut)
*HA! kan dah terkeluar bahase mandarin.jngn smpi aku keluarkan bahase lain plak

aduyai.
kalau beginilah sikap u all,
susah lah hidup aku.
*actually xde kene mengene pun dengan hidup aku

wei,xkan x ingat.
urm.
xpelah.
aku bagi korang mase tuk berfikir.
kalau ade sesiapa yg telah menjawab salah satu soalan ramalan SPM 2011 ni,
akan aku sambung "something part 2" dalam entry yang baru.
okay.
nantikan keluaran "something part 2"
anda semua diminta bertendang.
jangan terlalu gelojoh.
i know that this blog is best in the world.
bak kata FLASH lah.

P/s:tolong jawabkan soalan ni.
nak aku ulangkan ketiga-tiga bahasa tadi ke?

Tuesday, December 7, 2010

good news

Ha!
kali ni,aku nak berkongsi satu berita baik dengan korang!
korang nak dengar x ni?
kalau xnak,xyah dengar.
aku pun x taw camne nak wat korang dengar.
*memang lah.kalau suruh bace bolehlah.
so,bace jelah ape yang aku type dalam entry kali ini

peristiwa ini berlaku pada 04/12/2010
dan bermula pada waktu 11:54:03
peristiwa ini juga berlaku melalui perbulan melalui SMS
juga melalui aku dengan muhammad.
perdengarkanlah~

mad : salam...najib,ko tau x ko dpt g selection ragbi MSSM taon dpn?
aku : wslm. ha! serious? x taw pun
mad : ko msti tkjut kn...haha..btol,aq x tpu..tompel dh tgk list nme pas2 dye gtaw aq.
aku : owh.yeke. haha. Alhamdulillah.sape lg yg dpt g?
mad : tompel gtaw aq yg dye ingt je..xtau r ade lg ke x..ko,tompel,aq,tyop,ary.
aku : owh.apam?
mad : tompel x sebut lak...kalo ade pun dye t'lpe gknye
aku : aduyai.aku kne partner ngan apam dowh.
mad : 2 r cbrnnye..mse pmilihan 2 akn dnilai sume kblhn ko..dr segi p'mainan ataupun kblhn untuk ko mnysuaikan diri untuk bmen ngan org len..mmg agk jnggl ckit r mle2 nk bmen ngn org len..aq penah rase g kriket ari 2..tenang je
aku : owh. k3. ape2 pun.thanks taw for this good news.k r.chow. salam
mad : wslm..

macam itulah cerita dye.
ape2 pun.
thanks to Allah.
Alhamdulillah.
moga2,aku terpilih.
amin~

p/s : amboi. bukan main teruk lagi bahasa SMS sekarang ni.
ish,ish,ish

Friday, December 3, 2010

Renewal

Baru-baru ini,
blog Najib Orbida telah mencapai tahap kepuasan hati.
*apa yang puasnye?

yelah,mana tak nye.
dah macam2 owner blog ni buat pembaharuan di blog ini.
antaranya:-

1. Aku dah ade NUFFNANG ADS.melalui ini,aku boleh tahu seberapa ramai orang yg melihat blog aku.aku juga dapat menampung perbelanjaan aku dengan duit yg telah aku dapat melalui ads ini.(actually,x menampung pun)

2. Den dah ade SHOUTBOX. so,hari-hari den boleh melalak dengan kawan2 den.
tp,yg selalu melalak kat blog den ialah aien.asik2 dyo jo yg melalak.ontok-ontok lah sikit.

3. Cek dah ade FEEDJIT. dengan ini,cek dapat tahu siapa yg melihat blog cek dan di mana dye duduk.

4. Kawe dah ade tmpt yg boleh SHARE kawe punye entry.kalau kome sume perasan,setiap kali habis entry ade tulis kat bawah tu.kome sume boleh share dan boleh tick dekat kata2 semangat tu.

5. Okay,aku dah x tahu nak cakap loghat ape lagi.aku akan kembali kepada percakapan biasa.

6. Eh,no. 5 tu bukan pembaharuan taw.

7. No. 6 pun same.

8. No. 7 pun macam bukan jugak je.

9. No. 8 pun rasanye macam x.

*kalau camni,sampai bila nak habis

10. Okay,no. 10 ni betul2 punya.aku ade buat FLASH kat blog aku ni.warna flash ni pun menarik.aku suka gilak.

so,sebab itu lah aku kata blog Najib Orbida telah mencapai tahap kepuasan hati.
ada 10 pembaharuan yg telah dibuat.
*padahal, ada 5 je pembaharuan.
aku harap,korang semua pun berpuas hati terhadap blog aku.
:)

Thursday, December 2, 2010

ShoutMix

Entry kali ini,
saye nak memberitahu kepada anda semua tentang entry kali ini.
*ape ayat macam keling je
untuk pengetahuan u all,
saye adalah...
jeng jeng jeng...
saye adalah ORANG MELAYU.
*x surprise pun

okay,daripada kita merepek,
better kita masuk balik tajuk kita pada entry kali ini.

actually,i want to tell u all about shoutmix.
*wah!dah pandai speaking rupenye
speaking lah lagi
you must be wondering what it shoutmix
shoutmix was the box at the sidebar my blog
*ai,baru puji sikit dah tunggang terbalik ayat dah
dari present tense dah tertukar past tense.
haiyo!

OKAY,FINE.
shoutmix ni ialah sebuah kotak yg ada pada kanan blog saya.
kotak ini disediakan untuk u all melalak.
drpd u all melalak kat luar sane macam orang gile,
lbh baik,u all melalak kat sini.
*tp ingat,melalak kat sini pun tetap macam orang gile
HAHA.

so,itu sahaja untuk entry kali ini.
actually, I want to tell you all about the renewal of this on my blog.
so,i hope u can respond for this renewal
*mood:berharap sangat

Monday, November 29, 2010

Tips Untuk "Pertama Kali" Melakukan

1. Berbaringlah dengan tenang, meskipun anda pasti akan merasa tegang atau gementar..

2. Dia akan mendekat dan menanyakan apakah anda takut. Kalau dia bertanya demikian, gelengkanlah kepala anda dengan penuh keberanian.

3. Lalu dia akan mulai memasukkan ‘perkakas’-nya. Mungkin suhu badan anda akan meningkat. Tapi tenang saja, dia akan melakukannya dengan gentle..

4. Dia akan memandang mata anda dalam-dalam, dan meminta anda untuk percaya padanya. Jangan khawatir, dia sudah punya banyak pengalaman dalam hal ini.

5. Senyumnya yang menawan akan membuat anda sedikit rileks, dan dia akan meminta anda untuk membuka lebih lebar agar dia dapat masuk dengan mudah. Saat ini mungkin anda akan memintanya agar melakukan apa yang ingin dia lakukan dengan cepat. Tapi dia tidak mau terburu-buru. Dia tidak ingin anda kesakitan.

6. Dia juga akan menanyakan kalau-kalau anda merasa sakit. Meskipun berlinangan air mata, tetaplah gelengkan kepala anda, dan minta dia untuk meneruskannya. Pada momen ini mungkin anda juga akan merasa sedikit mati rasa.

7. Setelah beberapa saat, anda akan merasakan suatu kelegaan yang luar biasa, dan dia akan menarik ‘perkakas’-nya keluar. Dia akan tersenyum hangat, dan memuji betapa hebatnya anda.

8. Tersenyumlah, karena bagaimanapun, ini adalah pengalaman pertama anda

Itu lah tips untuk cabut gigi pertama kali !!!

Saturday, November 27, 2010

Trip To "Sydney Bukan Nama Sebenar"

Tanggal tiga puluh 1,
Bulan 8 lima puluh 7,
Eh!aku dah pandai merepek rupanya.
Sebenarnya,
Tanggal seluar dan baju,
Bulan depan dapat anak baru.
*Wah,bestlah kalau camni
urm,lagilah merepek.

*baik xyah tulis yang atas ni.
haha

actually,cek nak habaq mai sikit na.
pada tanggal 26.11.2010,
cek telah berhijrah ke madinah bersama...
eh,mane ade ke madinah.
cek telah pergi ke Sydney,astaghfirullahhalazim.
*najib,hang nak kena petiaq ka
okay, ke Sydney,Australia.

di sana,cek telah bercuti bersama cek punya family la,
xkan dengan Pamela Anderson plak.
pada waktu tengah hari,
cek telah bersiap sedia untuk p ke sydney.
encik khalid telah menolong family cek hantar p jeti.
*jeti taw,bukannye ceti ahlong bukit beruntung.
tiket feri pun telah mengatakan bahawa pukul 11.30 anda dikehendaki menaiki feri yang telah disediakan.
ketika dalam feri,xyah habaq mai lah.
memang sakan bergambarlah.
berikut adalah gambar ketika di dalam feri.
*wah!ayat macam pensyarah lah plak

nilah gambaq yg di'snap' masa dalam feri tu



eh! awat gambaq ni pulak
(tengah skodeng plak tu)


*laaa...
satu gambaq je ke?

satu jelah.
banyak2 nak watpa.

*mesti u all nak kate "baik xyah letak"
tol x?

cek punya suka lah nak letaq banyak mana
okay,kita lupekan pasal gambaq ni.
setelah sampai di Sydney ni,
kami sekeluarga mendapatkan kereta sewa untuk kegunaan semasa.
setelah kereta didapati bersalah ,
kami pun p cari hotel yg telah kami booking d internet.

kemudian,setelah mendapat hotel yg dicari,
kami p ke Pekan Kuah untuk bersiar-siar.
cek jalan2 dengan abang cek kerana malas mengikut ibu bapa cek yg sudah semestinya ingin mencari pinggan mangkuk.
cek pun follow lah abng cek ni.
kami pun p masuk ke dalam sebuah kedai yg diberi nama "Al-Ikhsan"
cek telah membeli seluar 3 quarter di kedai tersebut.
setelah keluar dri kedai sukan itu,
cek menelefon ayah cek untuk menanyakan di mana mereka.
ayah cek pun berkata "ayah kat Idaman Suri ni.kamu round2 dulu kat sane".
urm,xleh nak watpa lah.
round lah, ape lagi kan.

kemudian,cek pun mesej yasmin ^^ untuk menanyakan apa yg best di Kuah ni.
beliau pon berkate "Kuah? ade choc je la"

memang betul lah ape yg dikatakan oleh beliau


owh! patutlah bosan semacam je mase cek round kat situ.
tp,xpa.
whole day cek kat pekan kuah je ngan family cek.

pada esoknye,cek sekeluarga mahu balik ke homet
own.
kami pun p lah ke jetty point tuk beli tiket feri.
sebelum itu,kami p ke Dataran Lang untuk bergambaq.


setelah habis bergambaq di Dataran Lang,
kami pun p ke Jetty Point semula.
sementara menunggu feri,
cek pun pandang ke kanan,ke kiri, dan ke kanan semula.
lalu,cek pun melintas.
haha.
xdelah.
cek pandang ke kiri dan ke kanan bukannya nak melintas lah.
tp,ingin mencari si dye yg sedang berada di sekitar tempat ini.
*macam pemburu lah pulak
akhirnya,sampai juga hajat cek untuk melihat beliau.
beliau memang cantik,comel,pretty,beauty.
lebih2 lagi dress up beliau yg pinky.
cek never seen woman as beautiful as her.

then,kami pun p ke feri untuk pulang ke our hometown.
begitulah cerita nye.

p/s: mesti hangpa pelik kan kenape cek p Sydney menaiki feri.
untuk menghilangkan kerunsingan hangpa,
hangpa tukarkan sydney --->Pulau Langkawi
mesti dah x pelik.

Tuesday, November 16, 2010

Hamzah 5,2010

12/11 ialah tarikh last aku dok kat hamzah 5..(tuk 2010 je)
2nd last aku jadi penghuni Hamzah 5..
(kalau tahun dpn dorm yg same lah)
Rindu itu sesuatu yg pasti hadir..
Dari form 1..
Mula2 masok dorm ni mmg aku menyampah giler..
Aku menyampah dgn Org2 yg Gila kuasa..
(taun dpn aku n kawan2 aku plak yg gila kuasa)
Haha..
Tapi,lame2 aku lepak kat dorm ni..
Barulah aku tau nikmatnye dapat senior2 macam dyorang..
Antaranya faka,copot,kosong,topek,fatek,acap janai,umair.
Ah sudah..
Tp itu kenangan ku di sini..
Mlm tu last aku nk tdo dlm dorm ni ngan dyorang..
pasti rindu suasana dok hostel..
Tp,malam sblm tu nseb bek ade wat jamuan

Jamuan Dorm

initially..

kosong..(bro ensem)

fatek(thanks 4 bahan)

topek..(rindu siot)


amal n topek..

cai,copot n icap..(lagi rindu)

acap,umair n baram..

tuang air bukannye minum..

sudah kenyang??


Pengalaman yg xleh tukar ganti..
Rindu pada semua..
Baek kenangan pahit atau manis..
Semua aku suka..
Sbb kenangan itu yg buat aku terus hidup..
Dan terus mencipta kenangan..
*ayat xleh blah..
Mood Skrg sgt Sensitif..
Rasa syg nk tgglkan dyorang ni..
Tp Hidup ini harus diteruskan mengikut perjalanan hidup kita..
Jadi aku teruskan hidup utk mencipta dan mengumpul kenangan di tempat lain pula..
thank u F5 H5 4 everything

p/s: perghh..
bukan senang nak wat sendiri..
selalu copy paste orang nye je..
bhahaha..

Sunday, October 10, 2010

Kalaulah BINATANG Ade FB

Kalaulah binatang ada fb, agak-agak begini lah ya komen-komen binatang tersebut kat STATUS yg mcm kowang selalu post tu…….

Cicak: Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ mlm nih…

Nyamuk: Baru habis ronda rumah Ajoi… kenyang burp, Alhamdulillah. ..

Aedes: Baru jer selamat bagi injekan maut, yeah!!!

Ayam: Tidaaaaaaaaaaaak, Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran, gua mau di sembeliiiiihhh! ...

Cicak: isteriku tersepit pintu

Kucing Betina: “Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa.”

Ayam: Kawan2…kalu esok gua tak update…bererti gua sudah di goreng….I luv u all… jangan luper wat kenduri arwah untuk gua yaa...

Nyamuk: Siot, sekali drug addict gua hantam daaaa. Gua positif HIV AIDS... uwaaaaaaa

Cicak: Mau ke ke bilik air anak tuan rumah jap … baru beli videocam baru …

Kucing: Baru je add awek sebelah umah... keturunan PARSI beb!!!

Tikus: Operasi malam ni... selongkar kitchen kabinet... sape nak ikot?

katak: malam ni nak wat konsert la..da lama x ujan ni..hangat oii..

ular : rasa mcm nk makan lauk telo la malam ni..mana nk cari ek..


Anjing: Aku tension bila ada mat rempit berkumpul tepi rumah aku tiap malam. Nak tido pun x senang hanjeng punya org.

Kuda: Patah kaki; Rider aku bangang salah timing bila nak lompat pagar, sekarang rehat kat kandang.

Kura-kura: Aku sakit hati bila bini aku berjalan. Lembab mcm siput babi

Siput babi: Aku sakit hati bila bini aku bergerak. Lembab mcm kura2


Gagak: Tadi jumpa ayam KFC.Jangan jeles

Burung Kakak Tua: Penat betul nk ubah stigma masyarakat. Walaupun aku Burung Kakak Tua, tapi aku burung Jantan!!!


Babi hutan: susah betul nak cari makanan halal sekarang ni.

Kera: semalam GF aku bagi bunga. Sedap jugak kunyah


Tikus: Aku makan mee goreng mamak kat Al Naz maju@precint 9. Meh la join sekali.

Lalat: Asyik hurung bangkai je.Alhamdulillah hari ni jumpa nasi bungkus.

Sotong: Aku bengang bila tapak sulaiman ejek aku si lembut

kucing: update petang karang tepat jam 5.00pm slow ngendap ala2 pink panther nyurik ikan bawal kepunyaan kak lela majnun. ..

lipas : merasmikan pengunaan kepak baru sekali bila dikembangkn. ..gerun tengok mmber aku kene tarik dgn jeli2 panjang kepunyaan cik cicak..eee seram nyeee....

itik serati: hahahhaa lawak2 ayam serama tu ade hati jalan tersengguk2. ...nk tiru aku le tu.. lol....

Ikan laga: Boring sey, duduksorang2 dalam tanki ni.

Ikan parang: Kurang asam punya manusia, letak gambar aku kat depan bekas keropok

Ikan Jerung: Kenapa x de sorang pun nak add/approve aku. :-(

Ikan Sepat: Terkenang jiran sebelah yang dah dijadikan ikan pekasam. Al Fatihah

Ikan Bilis: Wah ramainya kawan kita. Tahniah remy, ko kawan aku yang ke 5000.

Ikan Arowana: Cantik tak sisik I? Cantik kan ?

Ikan Mas Koki: macam mana nak kurus nie?

Alkisah - Suka Berleter

Ada seorang suami yang hidupnya tertekan kerana isterinya kuat berleter. Setiap hari isterinya akan beleter tak kira masa. Balik kerja lambat setengah jam, berleter. Bangun tidur lewat, berleter. Rumah berselerak sikit, berleter.

Oleh kerana sudah tidak tahan dengan leteran isterinya itu, si suami berjumpa dengan Hj. Ahmad, imam di kampungnya selepas solat jumaat. Hj. Ahmad ni memang terkenal dengan warak dan kepandaiannya mengubat pelbagai penyakit.

Bila diceritakan oleh si suami tentang perangai isterinya, Hj. Ahmad ni tersenyum dan bagitau pada si suami.

"Betoi ka hang ni dah tak larat dengaq bini hang berletiaq".

"Betoi haji. Saya minta tolong sangat pada pak haji ni".

"Kalau macam tu, hang bagi ubat ni kat minuman bini hang, biaq dia tidoq lena. Lepas tu hang pi buang dia kat dalam satu lubang yang dalam".

"Itu saja ke haji?"

"Itu saja. Hang pi buatlah apa yang aku suruh. Tapi hang jangan menyesal di kemudian hari."

"Terima kasihlah haji, tengoklah nanti macam mana".

Si suami ni rasa tak tergamak nak buat apa yang Hj. Ahmad tu suruh. Tapi bila tiba di rumah saja, si isteri terus berleter.

"Orang lain pun sembahyang Jumaat juga, tapi tak ada lah balik sampai lewat sangat. Awak ni merayau ke mana?. Lain kerja tak ada, asyik merayau, merayau, merayau. Cubalah ingat sikit orang kat rumah ni."

Olah kerana tak tertahan dengan leteran si isterinya ni, si suami ni pun nekad nak buat apa yang Hj. Ahmad ajar pada dia tadi.

Waktu maghrib tu, lepas saja selesai sembahyang, si suami ni bancuhlah ubat yang diberi oleh Hj. Ahmad tu tadi. Dia pun beri kat isterinya. Si isterinya pun sambil mengambil air itu sempat lagi berleter, "Ni buat-buat baik ni ada lah sebabnya tu. Mesti ada hati nak tambah bini lagi. Tu yang konon-konon buat baik ni".

Selesai saja minum air tu, si isteri terus tertidur tak sedarkan diri. Si suami pun angkat si isteri ni tadi dan bawak ke belakang rumah. Di sana ada sebuah perigi buta yang dah 20 tahun tidak digunakan. Sampai kat perigi buta tu, si suami ni pun terus campak isterinya ke dalam. Si suami pun pulang ke rumah.

Keesokkan harinya, si suami ni rasa aman. Tak ada orang berleter dia bangun lewat. Balik kerja pun tak ada orang berleter. Dia rasa selesa duduk di rumah.

Masuk hari kedua, si suami ni rasa lain macam. Rasa rindu pulak pada leteran isterinya. Dia dah mula rasa gelisah. Sepanjang hari tu asyik teringat aje pada isterinya. Masuk hari ketiga, si suami tahu dia tak boleh hidup tanpa isteri dia. Selepas saja solat maghrib kat masjid, dia pun berjumpa dengan Hj. Ahmad.

"Haji, saya rasa menyesallah haji sebab buang isteri saya dulu. Boleh tak saya dapatkan balik isteri saya tu?".

"Itulah hang. Aku dah bagitau kat hang. Kalau hang nak buat, jangan menyesal. Laa ni aku pun tak tau apa nasib bini hang. Aku nak tolong pun aku tak jamin bini hang selamat atau tidak. Tapi hang boleh pi cuba. Malam ni juga, hang kena pi tempat hang buang bini hang tu, hang bawak sekali tali panjang. Hang campak tali tu masuk ke dalam lubang tempat hang buang bini hang, lepas tu hang selawat 3 kali. Lepas selawat 3 kali, hang tarik tali tu ke atas. Hang cuba 3 kali. Kalau lepas 3 kali pun bini hang tak keluaq, maknanya bini hang dah mampuih la."

Si suami pun tanpa berlengah terus balik ke rumah, ambil tali panjang dan terus pergi ke perigi buta tempat dia mencampakkan isterinya 3 hari yang lepas.

Sampai saja di perigi buta tu, si suami tu terus mencampakkan tali ke dalam perigi buta tu. Selepas saja selawat 3 kali, si suami tu tariklah bini dia naik ke atas. Selepas habis tali tu di tarik ke atas, tiada isterinya keluar.

Si suami cuba buat kali yang kedua. Kali ni dia selawat 7 kali pulak. Tapi usahanya masih hampa. Si suami ni pun mulai risau. "Dah mati ke bini aku ni?"

Si suami cuba buat kali yang ketiga. Kali ni dia selawat 11 kali. Bila ditarik tali tu ke atas, dia terasa berat. Hati si suami begitu gembira. Selepas habis tali tu ditarik ke atas, yang keluar dari perigi tu bukan isterinya tapi satu jembalang yang berbulu amat lebat.

"Siapa kau ni? Mana bini aku? Celaka lah kau kalau kau makan bini aku!"

Jawab si jembalang tu, "Aku ni penunggu perigi buta ni. Dah bertahun aku duduk kat sini. Tapi sejak bini kau datang, aku jadi tak senang duduk. Hari-hari, pagi, petang, siang, malam asyik berleter, berleter, berleter. Aku sampai naik berbulu satu badan. Aku dah tak tahan. Aku nak pindah pergi tempat lain. Kalau kau nak bini kau, kau ambillah dia kat bawah tu. Aku pun dah tak tahan lagi dah".

Hah…moral of the story…jembalang pun tak tahan dengor org yg suka berleter tau!!!



bhahahahahah jangan marah k....saje citer2 di hari bosan nih...kekeke

Saturday, October 9, 2010

Berbohong Itu Adalah Bermoral

Ya! saya katakan berbohong itu adalah bermoral..dalam sesetengah situasi, berbohong itu boleh di anggap perbuatan yang bermoral..tidak salah jika kita berbohong untuk menjaga perasaan orang lain..atau untuk menyelamatkan sesuatu situasi dan keadaan yang kritikal.

Kenapa? Tidak percaya? Saya pun pada mulanya tidak mempercayai bahawa perbuatan berbohong itu adalah bermoral..Tetapi setelah diteliti mengikut keadaan yang tertentu..akhirnya saya percaya.. bak kata pantun ni..

siakap sinohong
gelama ikan duri
bercakap bohong
lama-lama mencuri


** tapi saya hanya berbohong dan tidak mencuri..
Kesimpulannya.. apakah kaitan pantun di atas dengan isu yang dibicarakan?? ntahlah labu.. lu pikirla sendiri ekkkkkkkkkk..

Friday, September 17, 2010

Senaman Pagi

Hanya amik masa 7 minit untuk buat
senaman ringan ini..ikut la arahan ni betul2...


ni ala taichi sikit la...
sebagai intro dan warming up..


tiru la macam ni...
untuk melegakan bahu dan leher..


wa..wa.. aaa


gerak kekanan kemudian ke kiri..


gerak ke kiri kemudian ke kanan


ikut je ler... jangan terpusing kepala udah la..


tepuk kuat kuat kat dahi..
ni untuk hilang mengantuk..


dah tu buat gerakan tangan dan badan...
buat macam happy aje..


kemudian goyang2 kaki dan badan sikit...
buat macam takde masaalah...


buat secara aggresive pula...
jangan peduli apa orang lain kata..


hilangkan semua stress..


pusingkan kepala...


tengok muka kat cermin
sambil goyang2.. lawa tak...


akhir sekali
buat joget kucing...

SELAMAT MENCUBA.... =)